Professors Against Plagiarism

استادان علیه تقلب

مبارزه با تخلف و تقلب علمی در دانشگاه‌ها

این بلاگ به همت تعدادی از استادان دانشگاه‌های کشور ایجاد شده و هدف آن مبارزه با تخلف یا تقلب علمی در دانشگاه است

مقدمه

به‌نام خداوند هستی و هم راستی

این بلاگ به همت تعدادی از استادان دانشگاه‌های کشور ایجاد شده است و هدف آن مبارزه با تخلف و تقلب علمی در دانشگاه‌ها چه از سوی دانش‌جویان و چه از سوی اعضای هیات علمی است. متاسفانه ما شاهد گسترش حرکت‌های غیر اخلاقی در فضای علمی کشور هستیم که با انگیزه‌هایی چون اخذ مدرک، پذیرش یا ارتقای مرتبه‌ی دانشگاهی صورت می‌گیرتد.

ما با هرگونه تقلب مخالفیم و سکوت در برابر آن‌را هم جایز نمی‌دانیم. در این بلاگ قصد داریم برخی موارد و روش‌های تقلب‌ را بیان و ضمن آموزش به دانش‌جویان و تلاش برای اشاعه‌ی اخلاق و آداب حرفه‌ای در جمع خودمان‌، مسولان را وادار کنیم تا به مشکل تقلب و ریشه‌های آن واکنش جدی نشان دهند.

۲۱ مرداد ۱۳۸۷

استادان یا پژوهشگران حامی

حمایت

اگر می‌خواهید نامتان به‌عنوان یکی از حامیان ذکر شود، نام کامل و آدرس وبگاه خود را به آدرس ghodsi_AT_sharif_DOT_edu ارسال نمایید و در صورت تغییر گروه حامی ما را مطلع کنید..

تعداد زیادی آدرس بلاگ خود را فرستاده‌اند که متاسفانه امکان استفاده از آن به‌جای وبگاه نیست.

بایگانی مطالب

آخرین نظرات


در ابتدا لازم به ذکر است که نویسنده متن از حساسیت همکاران به موضوعی که طرح می­شود آگاه است ولی با استناد به جمله­ای که در ضلع بالای سمت راست این وبلاگ نوشته شده است ورود به آن را علی­رغم همه حساسیت­ها لازم می­داند. جمله مذکور همانطور که ملاحظه می­فرمائید چیزی جز این نیست که:

این بلاگ به همت تعدادی از استادان دانشگاه‌های کشور ایجاد شده است و هدف آن مبارزه با تخلف یا تقلب علمی در دانشگاه‌ها چه از سوی دانش‌جویان و چه از سوی اندکی از اعضای هیات علمی است. متاسفانه ما شاهد گسترش حرکت‌های غیر اخلاقی در فضای علمی کشور هستیم که با انگیزه‌هایی چون اخذ مدرک یا ارتقای مرتبه‌ی دانشگاهی صورت می‌گیرتد.

تنها چند سال پس از تاسیس دانشگاه آزاد و ارتقاء فعالیت­های این دانشگاه به سطوح مختلف تحصیلات تکمیلی، مجموعه آموزش عالی کشور با پدیده جدیدی به­نام اعلام کاذب وابستگی مولفان در مقالات و گزارشات علمی مستخرج از فعالیت آنان در دانشگاه آزاد به نام دانشگاه­های دولتی روبرو گردید. روشنتر اینکه اساتیدی که در دانشگاه­های دولتی مشغولند مقالات علمی مستخرج از انجام فعالیت­های پژوهشی و یا راهنمایی دانشجویان خود در دانشگاه آزاد (ویا سایر موسسات آموزش عالی غیردولتی) را به طور کاذب با درج وابستگی خود به دانشگاه دولتی محل اشتغال اصلی اعلام می­نمایند تا از مزایای مترتب بر آن (مانند اعتبارات تحقیقاتی، پایه­های سالیانه، ارتقاء مرتبه و .....) بهره­مند گردند. اگرچه سیستم آموزش عالی کشورمان در مقایسه با روش­های متداول جهانی نکات و موارد منحصر به فرد کم ندارد ولی بی­اغراق شاید برای چنین موردی نمونه نظیری در هیچ­کجای دنیا نتوان یافت. به نظر می­رسد علی­رغم گرم و سرد شدن نوع روابط بین وزارتخانه متصدی امر آموزش عالی و دانشگاه آزاد در طی سالیان گذشته یک نوع توافق پنهانی در مجموعه آموزش عالی کشور در این خصوص وجود دارد وگرنه چگونه می­توان فعالیت­هایی را که هیچ سابقه­ای در یک دانشگاه ندارد به نام آن ثبت نمود در حالیکه صاحب اصلی اثر (به­طور مثال دانشگاه آزاد) نسبت به چنین دستبردی معترض نباشد؟

نویسنده این سطور اگرچه شخصا حضور اعضاء هئیت علمی در مراکز آموزشی متعدد به ویژه نوع آزاد آن را که غالبا بدون کسب مجوز از دانشگاه مرجع صورت می­گیرد مجاز به­شمار نمی­آورد ولی با علم به بسیاری از مشکلات رویاروی اعضاء هئیت علمی به ویژه تنگناهای مالی اصولا خود را واجد صلاحیت لازم برای داوری و یا تقبیح چنین فعالیت­هایی نمی­داند. ولی جدای از این مشکل کلی، واقعیت این است که لااقل این بخش از کار یعنی انتساب کاذب مقاله به دانشگاه دیگر فاقد توجیه اخلاقی بوده و در واقع به باور نویسنده می­توان بنا به دلایل زیر آن را مصداق نوعی تقلب دانسته و خواستار مقابله با آن شد.

1- وابستگی مولفین (Affiliation) یک کار تحقیقاتی اصولا بر اساس محل انجام کار و نحوه حمایت مالی و لجستیکی از آن بر اساس فعالیت­های ثبت شده در آن موسسه مانند پروژه­های تحقیقاتی و یا تحصیلات تکمیلی تعیین می­گردد. بدیهی است در صورتیکه اساتید دانشگاه­ها با کسب مجوز از موسسه­ای که در آن رسما مشغول کارند در سازمان دیگری نیز فعال باشند می­توان نتایج حاصله از فعالیت آنان را به نام دو موسسه ثبت نمود زیرا در این حالت لااقل سرمایه­ای به صورت نیروی انسانی محقق از سوی یک دانشگاه در اختیار دانشگاه دیگر گذاشته شده است در حالیکه این امر در فعالیت اغلب همکاران در دانشگاه آزاد و یا دانشگاه­های غیردولتی موضوعیت نداشته و آنان بدون کسب چنین مجوزهایی در فعالیت­های آموزشی و پژوهشی انجام شده در دانشگاه­های غیردولتی شرکت می­نمایند و به­طور طبیعی چنین فعالیت­هایی از نگاه دانشگاه محل خدمت وی غیر رسمی (شاید هم غیر قانونی) می­باشد. تعجب­آور است که در چنین شرایطی نام موسسه­ای ذکر شود که در تکوین اثر هیچ نقشی (به جز برهم گذاشتن چشم!) نداشته­است.

2- اصولا اساتید دانشگاه­ها از مهمترین گروه­های مرجع در هر جامعه­ای محسوب می­شوند و این امر علاوه بر امتیازات اجتماعی مانند احترام و تکریم آحاد جامعه به آنان محدودیت­هایی را نیز فراهم آورده است. به­طور مثال یک استاد دانشگاه به دلیل برخورداری از چنین موقعیتی مجاز نیست به دروغ به فعالیت­هایی اشاره نماید که اصولا در موسسه محل اشتغال وی انجام نشده است. تردیدی نیست که این امر بدآموزی­های بسیاری را برای مخاطبین و همکاران پروژه که غالبا دانشجویان هستند دارد که از آن نمی­توان به سادگی گذشت.

3- ظاهرا با توجه به سیاست­های چند سال اخیر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، کمیت مقالات منتشر شده توسط دانشگاه­ها در تخصیص بودجه و اثبات شایستگی­های علمی آنان (مانند تعیین دانشگاه­های شاخص و بلایای نظیر!) آنچنان مهم بوده­است که این موسسات با وقوف به تملک بعضی از کارهای تحقیقاتی مورد ادعا به سایر موسسات مانند دانشگاه آزاد، اینگونه مقالات را در لیست فعالیت خود می­پذیرند و به­نام عضو هئیت علمی ثبت می­نمایند. به بیان واضح­تر کاری که هزینه­های انجام آن توسط مرکز آموزشی دیگری پرداخت شده است به کذب به­نام موسسه­ای که هیچ نقش در آن نداشته است ثبت می­گردد.

درهرحال همانگونه که در مقدمه این نوشتار تاکید گردید نویسنده متن به دنبال طرح موضوع حسن و قبح حضور همکاران در دانشگاه­های آزاد و یا غیردولتی نیست ولی به­نظر می­رسد می­توان راهکارهایی را برای رفع این مشکل منحصربفرد در سیستم آموزش عالی کشور که از مصادیق تقلب (یا تخلف) محسوب می­شود یافت. در واقع در صورتیکه مرتبه علمی همکاران در موسساتی که در آن فعالیت می­نمایند مستقل از یکدیگر باشد و نتایج کارهای انجام شده در یک مرکز را نتوان در دانشگاه دیگر ادعا نمود شاید بتوان از استمرار این کار خلاف جلوگیری نمود. به بیان دیگر بر اساس این پیشنهاد استناد به کارهای انجام شده در دانشگاه­های غیردولتی نمی­تواند در دانشگاه­های دولتی امتیازی داشته باشد (لااقل اگر امتیاز منفی برای آن درنظر گرفته نشود) در حالیکه می­توان به آنان متناسب با نوع رابطه استخدامی (به­طور مثال پاره وقت، نیمه وقت و تمام وقت!) در دانشگاه غیردولتی استناد نمود و حتی تقاضای ارتقاء رتبه داشت. شاید نتیجه این امر چندان نامناسب نیز نباشد زیرا با توجه به استانداردهای متفاوت در بررسی تقاضاهای ارتقاء مرتبه در موسسات آموزش عالی کشور بسیار جالب خواهد بود که فردی در محل اشتغال دولتی خود در مرتبه استادیاری و در دانشگاه غیردولتی در مرتبه دانشیاری و یا استادی باشد (یابالعکس). توجه دارید که قبلا در خصوص منحصر بفرد بودن بعضی موارد در سیستم آموزش عالی کشور تاکید شده بود و راهکار جدید را نیز می­توان در همان راستا توجیه نمود!

در هرحال شاید به این طریق بتوان از:

- ثبت اثر انجام شده در یک موسسه آموزش عالی غیردولتی به­نام یک مرکز دانشگاهی دولتی (و بالعکس)،

- تضییع حقوق همکارانی که بنا به هر دلیلی تمایل به فعالیت در دانشگاه­های غیردولتی ندارند و یا اصولا از آنان دعوت نمی­گردد،

و در نهایت ایجاد شبهه کاذب در همکاری بین موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی (اخیرا بعضی از همکاران آنچنان این موسسات را شریک­المال فرض نموده­اند که بدون کسب مجوز، در نام مولفین مقالات خود لیست بالا بلندی شامل دانشجویان دانشگاه­های دولتی و آزاد را همزمان درج می­نمایند!) جلوگیری نمود.

سید حسین امیرشاهی

hamirsha@aut.ac.ir



موافقین ۰ مخالفین ۰ ۸۸/۰۲/۰۸
محمد قدسی

نظرات (۶)

sedigheh
اگه توی دانشگای خصوصی تقلب نمیشه و دانشجو و استادم کارشون رو درست انجام میدن دلیلی نداره ازشون انتقاد کنیم.
دبستانی که من در یک منطقه متوسط تهران میرفتم 1800 متر زمین داشت و یک ساختمان سه طبقه و 18 اتاق که 10 تا کلاس و بقیه دفتر و کتابخانه و کارگاه و غیره بود. حیاط بزرگی هم داشت. الان دانشگاههایی هستند که در چند رشته مهندسی مدرک میدهند و امکاناتشان ازدبستان ما خیلی کمتره. خیلی. نه اینکه نگران مقاله استادهای دانشگاههای دولتی که با دانشجوی آزاد کار کردند نباشیم. الان اساتید دولتی دانشگاه غیرانتفاعی!!! دارند. رئیس و معاون دانشگاه هستند و نصف درسهای دانشگاه را هم همین هیات موسس ارائه میدهند. ازدانشگاه محل خدمتشان هم اجازه نمیگیرند. حالا اداره یک باصطلاح دانشگاه بیشتر مضره یا راهنمایی چهارتا دانشجوی دانشگاه آزاد. هردوانه! خطری که دانشگاههای انتفاعی برای جامعه دانشگاهی دارد به مراتب بیش از دانشگاه آزاد است.
این جمله پست را من درست متوجه نشدم: *** اساتیدی که در دانشگاه­های دولتی مشغولند مقالات علمی مستخرج از انجام فعالیت­های پژوهشی و یا راهنمایی دانشجویان خود در دانشگاه آزاد را به طور کاذب با درج وابستگی خود به دانشگاه دولتی محل اشتغال اصلی اعلام می­نمایند تا از مزایای مترتب بر آن بهره­ مند گردند.***
سوال: آیااین اساتید وابستگی سازمانی خودشان را دانشگاه دولتی اعلام میکنند؟ این که ایرادی ندارد!! شاید این اساتید وابستگی دانشجوی دانشگاه آزاد را به اشتباه دانشگاه دولتی اعلام میکنند؟ خوب این محل اشکال هست و میتوان راجع به آن بحث کرد.
جناب امیرشاهی مشکلی را مطرح نموده اند و دوستان دیگر پینوشت سخن ایشان به مشکل دیگری اشاره کرده اند که این دو مشکل هیچ ارتباطی به هم ندارند (گرچه هر دو ممکن است اتفاق بیافتند). من در اینجا به مشکل اصلی که ایشان به آن اشاره داشته اند می پردازم.

به طور طبیعی هر یک از نویسندگان مقاله نام محلی که به ان وابستگی دائمی دارند را ذکر می کنند مثلا می نویسند دانشجوی دانشگاه ... و یا عضو هیات علمی دانشگاه ... و تا طبیعتا زمانی که دانشگاه آزاد از اعضای هیات علمی دیگر دانشگاه ها به عنوان راهنما استفاده می کند چنین وضعیتی گریز ناپذیر است چرا که استاد هیچ سمت رسمی در دانشگاه آزاد ندارد. دانشگاه آزاد نیز اعتراضی به این امر ندارد.

اما آنچه اعتراض دانشگاه آزاد را برانگیخته آن است که برخی اساتید ترتیبی اتخاذ می نمایند تا نام ایشان در صدر مقاله و قبل از نام دانشجو قرار گیرد. در این صورت مقاله کلا به نام دانشگاه دولتی که استاد در آن عضویت رسمی دارد تمام می شود و دانشگاه آزاد نمی تواند آن را در رزومه پژوهشی خود قرار دهد.

به نظر من اینکه نام استاد -در مقاله ای که از تز دکترا یا فوق لیسانس استخراج گردیده است- قبل از نام دانشجو -که تقریبا تمام زحمت کار را کشیده است- قرار گیرد، در تمام جهان -از جمله ایران- عملی نامتداول و غیر اخلاقی است. تا نظر دیگر دوستان چه باشد.
استفاده از امکانات دانشگاه های دولتی توسط دانشجویان دانشگاه های آزاد و یا غیردولتی با مجوز عضو هئیت علمی که دیگر فاجعه است و برای وی تخلف مالی (خیانت در امانت) محسوب می شود. مطمئنا در چنین شرایطی هئیت تخلفات اعضاء هئیت علمی می باید بابت سوءاستفاده مالی صورت گرفته حکم دهد. درهر حال به نظر می رسد هدف مقاله سوءاستفاده از امتیازات حاصله از مقالات توسط اعضای هئیت علمی باشد و موضوع اخذ شهریه توسط دانشگاه آزاد و عدم تخصیص امکانات لازم در قبال آن یعنی نکته ای که بسیاری به آن معترض هستند هدف مقاله نمی باشد. طبیعی است عدم دسترسی به امکانات نباید موجب تخلف عضو هئیت علمی و رابین هود شدن وی در ارائه امکانات دانشگاه های دولتی به دانشجویان دانشگاه آزاد گردد و دانشجویان چنین دانشگاه هایی نیز می تواند در اعتراض به کمبود وسایل و تجهیزات و عدم هزینه نمودن شهریه های اخذ شده، از ثبت نام در آن دانشگاه خودداری نماید یا به صورت های دیگر مشکل خود را طرح نمایند.
اگر یک استاد دانشگاه دولتی دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد داشته باشد که تمام فعالیت خود را در آزمایشگاه این استاد در همان دانشگاه دولتی انجام میدهد آنگاه چه نوع وابستگی سازمانی در مقاله ذکر کنند؟ آیا در ارتقا میتوان از امتیاز این نوع مقالات استفاده کرد؟ کلا وقتی اساتید دولتی دانشجوی آزاد میگیرند دانشگاه آزاد چه امکاناتی در اختیار آنها قرار میدهد که مالک معنوی انتشار مقالات خواهد بود؟ اصلا دانشگاه آزاد غیر از اینکه از دانشجوی تحصیلات تکمیلی شهریه میگیرد چه کار دیگری انجام میدهد؟

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی