فرید زکریا به دلیل دزدی ادبی، یک ماه از کار در تایم و سی.ان.ان معلق شد
بامدادخبر – لیلا اسفاری: فرید زکریا از سردبیران خوشنام مجلهٔ «تایم» و مجری و مفسر سرشناس برنامه جی.پی.اس (GPS) در شبکهی «سی.ان.ان» (CNN)، به اتهام دزدی ادبی به مدت یک ماه از کار در هر دوی این رسانهها معلق شد.
به گزارش روزنامهی آمریکایی هافینگتون پست، زکریا متهم شده در یادداشتی با عنوان «کنترل اسلحه در آمریکا» که در ستون ثابت خود در تایم منتشر کرده، بخشهایی از مقالهٔ «ژیل لپور» (Jill Lepore) درباره «اِن.آر.اِی» (انجمن ملی اسلحه آمریکا) را کپی کرده است. یادداشت لپور در هفتهنامهی «نیویورکر» منتشر شده بود.
در همین حال، روز جمعه (۱۰ آگست-۲۰ مرداد) زکریا به این دزدی ادبی اعتراف کرد. او در متن عذرخواهی خود که در «آتلانتیک وایر» (The Atlantic Wire) منتشر شده نوشته است: «خبرنگاران به پاراگرافهایی از مقاله من در تایم اشاره کردهاند که شباهت بسیاری به پاراگرافهایی از نوشتهی «ژیل لپور» در نیویورکر دارد. آنها درست میگویند. من اشتباه وحشتناکی کردم. من دچار خطای بزرگی شدم و کاملا تقصیرکارم. من بیپرده از ژیل لپور، از ویراستارانم در تایم، و از خوانندگانم عذرخواهی میکنم.»
مجلهی تایم در پاسخ گفته که عذرخواهی فرید زکریا را پذیرفته است: «آنچه او انجام داد نقض استانداردهای ما بود زیرا ما شرایطی برای نویسنده گان ستونها در تایم داریم که از این قرار است: نوشتهها باید واقعی و اصلی باشند، و نه تنها زاویهٔ دید بلکه تمام کلمههایی که روزنامهنگاران استفاده میکنند متعلق به خودشان باشد. در نتیجه ما ستون فرید را برای یک ماه به حالت تعلیق در میآوریم تا بررسیهای بیشتر انجام دهیم.»
سی.اِن.اِن نیز در اقدامی مشابه اعلام کرد که با بازنگری در آخرین پست وبلاگ زکریا در وبسایت این شبکه، به این نتیجه رسیدهاند که همان دزدی ادبی در نسخه کوتاهتری که وی در آخرین پستش نوشته بود وجود دارد. سی.ان.ان پس از پاک کردن پستِ زکریا، وی را به مدت یکماه برای انجام بررسیهای بیشتراز کار در این رسانه معلق کرد.
این بار اول نیست که زکریا محکوم به سرقت ادبی شده است. پیش از این در سال ۲۰۰۹، روزنامهنگار دیگری به نام «جفری گلدبرگ» (Jeffrey Goldberg) فرید زکریا را به دزدی ادبی متهم کرد. وی میگوید زکریا مطلبی را بدون آوردن منبع از او نقل قول کرده است که نوعی دزدی ادبی به شمار میآید.
دزدی ادبی در آمریکا جرمی بسیار جدی است و طبق قوانین این کشور، مقالهها و نوشتهها سرمایه ادبی هستند و حق کپیرایت در موردشان اجرا میشود. جنجالهایی که بعد از این دزدی ادبی ایجاد شده به هیچوجه به نفع روزنامهنگار برجستهای همچون فرید زکریا که جایزههای بسیاری نیز برده، نیست و باید دید که «تایم» و «سی.اِن.اِن» چه تصمیمهایی درمورد زکریا در آینده خواهند گرفت.