Professors Against Plagiarism

استادان علیه تقلب

مبارزه با تخلف و تقلب علمی در دانشگاه‌ها

این بلاگ به همت تعدادی از استادان دانشگاه‌های کشور ایجاد شده و هدف آن مبارزه با تخلف یا تقلب علمی در دانشگاه است

مقدمه

به‌نام خداوند هستی و هم راستی

این بلاگ به همت تعدادی از استادان دانشگاه‌های کشور ایجاد شده است و هدف آن مبارزه با تخلف و تقلب علمی در دانشگاه‌ها چه از سوی دانش‌جویان و چه از سوی اعضای هیات علمی است. متاسفانه ما شاهد گسترش حرکت‌های غیر اخلاقی در فضای علمی کشور هستیم که با انگیزه‌هایی چون اخذ مدرک، پذیرش یا ارتقای مرتبه‌ی دانشگاهی صورت می‌گیرتد.

ما با هرگونه تقلب مخالفیم و سکوت در برابر آن‌را هم جایز نمی‌دانیم. در این بلاگ قصد داریم برخی موارد و روش‌های تقلب‌ را بیان و ضمن آموزش به دانش‌جویان و تلاش برای اشاعه‌ی اخلاق و آداب حرفه‌ای در جمع خودمان‌، مسولان را وادار کنیم تا به مشکل تقلب و ریشه‌های آن واکنش جدی نشان دهند.

۲۱ مرداد ۱۳۸۷

استادان یا پژوهشگران حامی

حمایت

اگر می‌خواهید نامتان به‌عنوان یکی از حامیان ذکر شود، نام کامل و آدرس وبگاه خود را به آدرس ghodsi_AT_sharif_DOT_edu ارسال نمایید و در صورت تغییر گروه حامی ما را مطلع کنید..

تعداد زیادی آدرس بلاگ خود را فرستاده‌اند که متاسفانه امکان استفاده از آن به‌جای وبگاه نیست.

بایگانی مطالب

آخرین نظرات

از علی شریفی زارچی

----------------------------


در چند سال اخیر خبرهایی از پرونده‌های فساد مالی نظیر اختلاس‌های ۳ هزار میلیاردی و ۱۲ هزار میلیاردی منتشر شد که نشانه‌ی مشکلات عمیق ساختاری، مدیریتی و نظارتی شبکه مالی کشور است. به موازات آن شاهد موارد متعددی از فساد دانشگاهی، نظیر اوج گیری فعالیت علنی موسسه‌های کپی پایان‌نامه‌ و مقاله‌ و همچنین سرقت علمی برخی از چهره‌‌های شاخص دانشگاهی کشور بوده‌ایم.

با وجود آن‌ که فسادهای مالی اثر بسیار نامطلوبی بر زندگی اقتصادی، امید و اعتماد مردم دارند، گسترش فساد علمی را باید به دلایلی نگران‌ کننده تر بدانیم:
  • افشای فساد مالی معمولا به پیگیری قضایی توسط شاکی خصوصی یا مدعی العموم و دستگیری و محاکمه متهمان می‌انجامد. اما شاکی خصوصی یا مدعی العموم فساد علمی کیست؟ بر اساس چه قوانینی می‌توان در مورد آن حکم صادر کرد و در نهایت مجرمان چگونه مجازات می‌شوند؟
  •  در بعضی از پرونده‌های فساد مالی اموال ضبط شده از متهمان توانسته است کل یا بخشی از زیان مالی وارده را جبران کند. اما وقتی سرقت ادبی یک استاد دانشگاه اعتبار آن دانشگاه و بلکه جامعه علمی کشور را مخدوش کرد، چطور جبران می‌شود؟ پول رفته را شاید بتوان برگرداند، ولی با آبروی رفته چه می‌توان کرد؟ 
  • تاریخ علمی ایران، میراث قرن‌ها تلاش دانشمندان و اندیشمندان است. آیا زیان تخریب این تاریخ نیک به واسطه سودجویانی که در انتشار تالیفات علمی به هیچ اصول و اخلاقی پایبند نیستند قابل محاسبه است؟ آیا می‌توان ستون‌های ویران شده‌ی تخت جمشید یا بلندای زیبای ارگ بم را بازگرداند؟
در چند ماه گذشته دستگاه‌های مختلف دولتی تلاش‌هایی را برای مقابله با این روند آغاز کرده‌اند که خود ستودنی است. اما سوال این است که ما دانشگاهیان برای جلوگیری از گسترش فساد علمی چه کرده و باید بکنیم؟ آیا باید دست روی دست گذارده، منتظر اقدام دولت یا قوه قضاییه باشیم؟

تجربه‌ی سایر کشورها نشان می‌دهد که دانشگاهیان، خود پاس‌دار ساحت علم و فرهنگ هستند. چند ماه پیش گروهی از محققان موسسه Riken ژاپن و دانشگاه هاروارد آمریکا دو مقاله مهم منتشر کردند که با ابهامات علمی مواجه شد. ابتدا سایر پژوهش‌گران به طور جدی به نقد این مقاله ها پرداختند و نشان دادند که نتایج اعلام شده تکرارپذیر نیست. پس از اندکی رییس موسسه Riken که خود برنده‌ی جایزه‌ی نوبل است به نشانه‌ی عذرخواهی از جامعه‌ی علمی در برابر دوربین رسانه‌ها تا کمر خم شد و کمیته‌ای را مسوول رسیدگی به موضوع کرد. این کمیته رای به تخلف علمی نویسنده‌ی اول مقاله‌‌ها داد و به او فرصتی برای اثبات ادعایش داده شد. محقق مذکور نتوانست ادعای خود را اثبات کند و هر دو مقاله با اتفاق نظر نویسندگان پس گرفته‌ شدند. نویسنده‌ی اول از موسسه Riken استعفا داد،  استاد راهنمای آمریکایی از ریاست یک دانشکده در دانشگاه هاروارد کناره گیری نمود و به مرخصی رفت و استاد راهنمای ژاپنی که یک دانشمند بزرگ و شناخته شده بود به زندگی خود پایان داد.

همین رویداد به تنهایی نشانه‌ی میزان جدیت و حساسیت جوامع علمی جهان در جلوگیری از فساد و تخلف علمی است. اخیرا موارد متعددی از سرقت ادبی یکی از استادان شناخته شده کشور برملا شد و متعاقب آن دانشگاه تهران کمیته‌ای از استادان برجسته را مسوول رسیدگی به این موضوع نمود. این اقدام دانشگاه تهران شایسته تقدیر است و امیدواریم نتیجه‌ی این فرایند متناسب با انتظار جامعه‌ی علمی کشور باشد. با این وجود دامنه‌ی فساد بسیار گسترده‌تر است و مقابله با آن عزم جدی همه‌ی دانشگاهیان را می‌طلبد.

برای مقابله با فساد علمی باید از سرچشمه‌ی آن شروع کرد، از جایی که یک دانشجوی کارشناسی در انجام تمرین، پروژه یا امتحان خود مرتکب تقلب می‌شود. متناسب کردن حجم تمرین‌ها با وقت و توان دانشجویان، اختیاری کردن تمرین‌ها و افزایش تعداد آزمون‌ها، و کنترل دقیق و برخورد قاطع و بی اغماض با هرگونه تقلب در آزمون از راه‌های جلوگیری از این امر است. گام بعد پروژه‌های کارشناسی یا پایان‌نامه‌ها و مقاله‌ها است. برخورد با مراکز فساد علمی - موسسه های تولید پایان نامه و مقاله - از دولت و قوه قضاییه ساخته است. در عین حال یک استاد راهنما می‌تواند با نظارت دقیق و مستمر بر پیشرفت پایان‌نامه یا مقاله از بروز سرقت علمی یا تخلف در آن جلوگیری کند. انتخاب بعضی از جملات تصادفی مقاله و جستجوی آن در اینترنت یا به کارگیری ابزارهای پیشرفته و بعضا رایگان کشف تقلب نیز از دیگر راه‌های پیش‌گیرانه است. 

نهایتا در صورتی که یک سرقت علمی یا تقلب برملا شد، در گام نخست اعضای هیات علمی همان دانشگاه و در گام دوم همه‌ی دانشگاهیان کشور می‌بایست بدون هرگونه ملاحظه یا توجیه واکنش نشان دهند و مجازات قاطع افراد متخلف را خواستار شوند؛ چرا که یک تقلب باعث ریختن آبروی تنها یک استاد یا گروه پژوهشی نمی‌شود، بلکه اعتبار علمی همه‌ی دانشگاه و حتی کشور را به چالش می‌کشد.
موافقین ۴ مخالفین ۰ ۹۳/۱۰/۰۱
PaP-admin

نظرات (۳)

جناب آقای احمدی عزیز:

هنگامی که شما برای یک کار علمی زحمت می کشید و یافته های در خور تحسینی به دست می آورید، شایسته نخواهد بود این کار اصیل را در یک کنفرانس نامعتبر ارایه نموده و یا در یک مجله سطح پایین چاپ نمایید.  لذا پس از به سرانجام رسیدن یک مقاله علمی، برای ارایه در یک کنفرانس علمی به نکات زیر توجه فرمایید:

1) بدون شک لیست سخنرانان مدعو و ارزیابی این سخنرانان یکی از پارامترهای مهم در اعتبار علمی آن کنفرانس به شمار می آید. تقریبا همه محققین، بزرگان رشته تحصیلی خود را می شناسند ، بنابراین حضور یک یا چند تن از افراد صاحب نام در این کنفرانس موجب دلگرمی خواهد بود و احتمال بی اعتبار بودن آن کنفرانس کمرنگ خواهد شد. 

2) چنانچه مساله شرکت در کنفرانس علمی خاصی مد نظر شما است، قبل از شرکت از چند نفر هم رشته ای (بخصوص اعضای محترم هیات علمی)، نسبت به اعتبار آن جویا شوید.

3) هر کنفرانس علمی، دارای یک کمیته علمی است. شاید بررسی مقام علمی این اعضا نیز شما را متقاعد کند که آن کنفرانس معتبر می باشد.

4) قدمت کنفرانس ها یی که به شکل ادواری برگزار می شوند نیز  پارامتر خوبی برای تشخیص اعتبار آنها می باشد.  

5) مراجعه به گزارشهای علمی چاپ شده یک کنفرانس در سالهای قبل و مطالعه آنها نیز تا حدودی گویای اعتبار  آن کنفرانس خواهد بود. 

6) وقتی در ارتباط با یک کنفرانس علمی در شک و تردید هستید و از هیچ راهی به اطمینان خاطر نمی رسید بهتر است از شرکت در آن کنفرانس علمی پرهیز کنید 

البته موارد بسیار دیگری نیز وجود دارد که در طی زمان به تجربه به دست خواهید آورد.  موفق و موید باشید   
جناب احمدی

اگر واقعا بابت مقاله تان زحمت کشیدید چرا قبل از فرستادن در مورد کنفرانس تحقیق نمیکنید؟ کنفرانسی که در سه یا چهار روز جواب قبولی بدهد به احتمال زیاد تقلبی است. آیا در نامه قبولی که برایتان فرستاده هیچ نقدی یا توصیفی در مورد محتوای مقاله تان نوشته شده؟ یا فقط ایمیل آمده که مقاله قبول است و بیایید پول بدید؟
به خاطر خدا کمی عقلتان را به کار بندازید، شما مثلا دانشجوی تحصیلات تکمیلی هستید، چطور فریب این موسسات و کنفرانسهای تقلبی را میخورید؟ کدام مجله آی اس آی؟  مگر امکان داره مقاله ای که سه روزه در یک کنفرانس پذیرش شده با پرداخت ششصد هزار تومن در مجله آی اس آی پذیرش بشه؟ عقل شما کجا رفته؟ این حرف  و ادعا به نظر خود شما منطقی هست واقعا؟
پلیس فتا این وسط چه میکنه؟ چرا دخالت نمیکنه و جلوی این نوع کلاهبرداری اینترنتی را که رشد قارچ گونه داشته را نمیگیره؟
با سلام و خسته نباشد. من تو یکی از سایتهای اعلام همایش های داخل کشور به یه همایش تو رشته خودم برخوردم. مقاله ای که بعد کلی تلاش انجام داده بودم رو براشون فرستادم. بعد سه چهار روز در کمال تعجب از سرعت بالاشون دیدم مقالم پذیرفته شده. در قسمت داوران اسامی اساتید مشهوری تو رشته من هست. اما از اینکه اینقدر سریع پذیرفته شد یکم مشکوک شدم. والا ای روزا هیچی بعید نیست. می خوام بدونم از چه راهی می شه فهمید این همایش تقلبی هست یا نه؟ در ضمن گفتند مقاله های پذیرفته شده با دادن 600 هزار تومان تو isi چاپ می شه. ادرسش اینه: elsconf.ir ازتون خواهش می کنم اگه می تونید کمکم کنید. نمی خوام نتیجه زحماتم هدر بره. ممنون

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی